Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

Pesso Psychotherapie

Pesso Psychotherapie

Wat is Pesso therapie?

Pesso psychotherapie is een lichaamsgeoriënteerde experiëntiële psychotherapie waarbij lichamelijk en emotioneel beleven, interactie met anderen en cognitief inzicht samengaan. Uitgangspunt is dat psychische problemen en klachten samenhangen met onopgeloste conflicten en onvervulde behoeften uit het verleden. Dit kan onbewust een belemmering vormen om je eigen mogelijkheden in het heden te realiseren.

Wat is Pesso- Schema therapie?

Pesso- Schematherapie is een innovatieve, integratieve therapie, ontwikkeld door Young en collega's, die een belangrijke uitbreiding vormt op de traditionele cognitief-gedragstherapeutische behandelvormen en begrippen.

Veel gebeurtenissen uit je jeugd bepalen hoe je naar jezelf, naar anderen en naar de wereld kijkt. Deze gebeurtenissen kunnen voor bepaalde denkpatronen zorgen. Bij Schema therapie gaan we er van uit van dat elk mens vijf basisbehoeftes heeft. Ben jij vroeger in bepaalde basisbehoeften niet of weinig voorzien? Dan kunnen er negatieve denkschema's ontstaan.

De vijf basisbehoeften zijn:

  • Een veilige band met andere mensen
  • Onafhankelijkheid en zelfstandigheid
  • Vrijheid om basisbehoeften en emoties te tonen
  • Spontaniteit en plezier
  • Duidelijke grenzen

Met Pesso- schematherapie leer je jouw denkschema's ontdekken en begrijpen. Vervolgens biedt deze therapie je handvatten om die denkschema's te veranderen. Het doel is dat jij steeds meer en betere gezonde keuzes kan maken.

Pesso- en schematherapie sluiten naadloos op elkaar aan.
Elementen worden oa. ontleend aan  de cognitieve gedragstherapie, hechting, Gestalt, objectrelaties en constructivistische en psychoanalytische scholen. In deze vermengd en gebundeld tot een vruchtbaar theroretisch en lichaamsgericht behandelmodel.

Lichaamsgeoriënteerd
We zijn niet alleen met taal in staat onszelf uit te drukken; ons hele lichaam drukt uit hoe het ons vergaat. In de Schema- Pesso psychotherapie wordt niet alleen aandacht besteed aan dat wat je onder woorden brengt, maar ook aan je “lichaamstaal”: je lichamelijke gewaarwordingen en impulsen. Door de lichamelijke beleving bij de therapie te betrekken, kunnen nieuwe ervaringen opgedaan worden.

Interactie
Tekorten, conflicten en trauma’s ontstaan in contact met anderen. Daarom vindt Schema- Pesso psychotherapie soms plaats in een groep. De groepsleden krijgen om de beurt de gelegenheid om door middel van symbolisch rollenspel belangrijke thema’s en levensgebeurtenissen in scène te zetten. De andere groepsleden zijn beschikbaar om personen uit je leven te vertegenwoordigen. Zij geven op symbolische wijze de passende reactie op jouw lichamelijke, emotionele en verbale uitingen. Dit wordt voor deze therapie specifieke soort rollenspel wordt “accommodatie” genoemd.

Terug naar overzicht

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren